Skani žuvis palia: aprašymas, maisto gaminimo patarimai

Palia – žuvis, kuri dažnai vadinama kitais vardais. Ji gana didelė, pilnai suaugusios žuvies svoris gali siekti 4-5 kilogramus. Virtuvių šefai ypatingai vertina šią žuvį, nes ji turi puikų skonį, nedidelį kiekį kaulų ir yra išskirtinio rausvo atspalvio, todėl apetitas kyla bevalgant.

 

Palia priklauso lašišų šeimai, kurią nesunku atspėti vien pažiūrėjus. Ji turi plokščią šoninį kūną, santykinai mažą galvą ir mažus tankius žvynus. Palia yra žuvis, kurios nuotrauka leidžia suprasti jos neįprastą spalvą: pilvas visada turi rausvą atspalvį, o nugara gali būti pilka arba melsva. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių: buveinės, mitybos, temperatūros ir kt. Skirtingos spalvos ir mėsos šios žuvys, gaudomos skirtingose pasaulio regionuose.

 

Paprastai šaldyta palija be galvų patenka į parduotuvių lentynas. Ši žuvis panaši į upėtakį ir lašišą, ją galima išskirti tik iš tamsesnės odos spalvos ir smulkių apvalių dėmių šonuose.

Buveinė, elgesys ir žvejyba

Žvejai labai vertina šią žuvį. Gaudoma privačiai, plėtojama ir pramoninė žvejyba. Palia yra žuvis, kuri mėgsta didelį gylį ir žemą temperatūrą. Paprastai ji randama gėluose ežeruose, bet kartais mėgsta maudytis ir jūroje. Rusijoje palia žvejojama, pavyzdžiui, Onegos ir Ladogos ežeruose, taip pat Karelijos ir Kolos pusiasalio vandenyse.

Kulinarinė palia vertė

Žuvies mėsa turi vidutinį riebalų kiekį. Joje labai mažai kaulų, tik kraigas ir šonkauliai, kuriuos lengva pašalinti, todėl labai patogu valgyti.

Virėjai susmulkina palijas į kepsnius arba atskiria šoninę filė nuo stuburo. Išskirtinis skonis puikiai tinka ruošiant įvairius patiekalus. Palia – tai žuvis, kurią galima kepti ant grotelių ir orkaitėje, kepti galima ir tiesiai ant ugnies. Ji, pasirodo, labai skani, net jei ją tiesiog išvirsite, pridėdami mažiausiai prieskonių. Tačiau sūdymas, marinavimas, džiovinimas ir kitos idėjos ruošiantis ateičiai – tai ne patys geriausi variantai. Jei nuspręsite sūdyti palijas, pasistenkite suvalgyti vos tik paruoštą. Užkandį šaldytuve laikyti ilgiau nei savaitę nerekomenduojama, nes mėsa netenka ne tik vertingų mikroelementų ir vitaminų, bet ir skonio.

Kaip gaminti šią žuvį?

Norėdami pagaminti skanų patiekalą pirmiausia turite įsigyti palijos. Paprastose parduotuvės Lietuvoje šios žuvies gauti sunkiau, todėl rekomenduojame ieškoti patikimos žuvies prekyba užsiimančios įmonės. Pavyzdžiui, palija internetu iš FishWish.eu būtų puikus pasirinkimas.

Palia labai skani yra iškepta. Lengviausias būdas yra tiesiog pabarstyti visą žuvį prieskoniais, patepti aliejumi, įdaryti garuose troškintomis daržovėmis, suvynioti į foliją ir pašauti į orkaitę. Mažos žuvies paruošimas užtruks apie valandą.

O iškilmingai šventei tinka šis receptas. Paruoškite 4 griežinėlius filė, nupjaukite nuo kaulo. Sumaišykite 1 šaukštelį garstyčių su 2 šaukšteliais skysto medaus. Pagal skonį pasūdykite ir įberkite žiupsnelį maltų kmynų ir pipirų. Patepkite žuvį iš visų pusių, tolygiai paskirstydami padažą ir palikite pastovėti apie pusvalandį.

Ant sviestu pateptos skardos tolygiai paskleiskite supjaustytus plonus žiedus ir pakeptus porus bei pankolius. Sudėkite apvirtų bulvių griežinėlius, kol iškeps. Ant daržovių paskleiskite palijų gabaliukus, šaukštu užpilkite likusį padažą ir užtepkite ant viršaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol atsiras kvapni traški plutelė. Prieš patiekdami apibarstykite krapais ir pagardinkite sojos padažu. Skanaus!

8 Comments

  1. Hey There. I discovered your weblog using msn. This is a very neatly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

  2. Good day very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds also?KI’m glad to search out so many helpful info right here in the submit, we’d like develop more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  3. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  4. F*ckin’ remarkable issues here. I am very happy to peer your article. Thanks so much and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

  5. Its good as your other posts : D, thankyou for putting up. „A lost battle is a battle one thinks one has lost.” by Ferdinand Foch.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *