Sukurta pakuotė, pranešanti apie gendantį maistą |
Įvairenybės |
Penktadienis, 15 Balandis 2011 17:01 |
Fraunhoferio instituto (Vokietija) mokslininkai sukūrė nebrangią plėvelę, kuri pakeičia spalvą, kai maisto produktų pakuotėse esanti mėsa ar žuvis pradeda gesti.
Nors maisto produktų pakuotės pažymėtos užrašu „Geriausia iki ...", nurodyta galiojimo data anaiptol nereiškia, kad iki jos nupirktas maistas yra tinkamas vartoti. Pirkėjams belieka pasikliauti prekybininkų sąžiningumu: juk pakuotės nepraneš, kad, pavyzdžiui, sugedus šaldymo įrangai, maisto produktai kurį laiką buvo laikomi aukštesnėje nei leidžiama temperatūroje ir jau yra apgedę. Tačiau su nesąžiningais prekybininkais ir maisto produktų tiekėjais kovoti padės naujos technologijos: Fraunhoferio instituto Miunchene mokslininkai išrado nebrangią plastikinę plėvelę, kuri keičia savo spalvą reaguodama į gendančiame maiste susidarančias medžiagas. Pranešama, kad ši plastikinė plėvelė turi būti naudojama maisto pakuotės vidinėje dalyje. Reaguodama į gendančioje mėsoje ar žuvyje susidarančius aminus, ji veikia kaip realaus laiko indikatorius. Kai hermetiškoje maisto pakuotėje aptinkama specifinė aminų koncentracija, liudijanti apie maisto gedimo procesą, plastikinės plėvelės spalva iš geltonos ima keistis į mėlyną. Šioje polimerinėje plėvelėje yra specialus sluoksnis, leidžiantis susidariusiems aminams pasiekti detektoriaus chemines medžiagas, tačiau kartu apsaugantis maistą nuo plėvelėje naudojamų cheminių junginių. Fraunhoferio instituto mokslininkai taip pat pranešė sukūrę rankinius maisto šviežumo indikatorius, kurie gali būti naudojami pradiniuose mėsos bei žuvies produktų gamybos bei apdorojimo procesuose. Tokiu atveju būtų užtikrinama, jog pradėjusi gesti mėsa nebus tiekiama į prekybos tinklus. Skelbiama, kad išradėjai ruošiasi komercializuoti šią maisto šviežumo indikatorių technologiją ir ieško jų išrastos plastikinės juostos gamybos partnerių. Tai jau nebe pirmasis „protingų" maisto pakuočių išradimas: Škotijos Stratklaido universiteto tyrėjų grupė sausio mėnesį pranešė sukūrusi polimerinę plėvelę, keičiančią spalvą priklausomai nuo maisto šviežumo. Panašią technologiją nuo 2000 m. plėtoja ir Kanados bendrovė „Toxin Alert". |
Susijusios naujienos: |
---|
|